Shared Top Border

Veelgestelde vragen over de Examencommissie secundair onderwijs

Antwoord

Zijn er toelatingsvoorwaarden om aan de examens deel te nemen?

Neen. Iedereen, ongeacht leeftijd, nationaliteit of vooropleiding kan zich inschrijven. Om te kunnen deelnemen aan de examens moet je een infosessie bijwonen, je inschrijven en het inschrijvingsgeld betalen.

Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld?

Het inschrijvingsgeld wordt jaarlijks geïndexeerd (examenreglement: artikel 18). Vanaf 1 november 2015 bedraagt het inschrijvingsgeld per studierichting 31 euro in plaats van 30 euro.

Dit bedrag kan per overschrijving betaald worden, online via het EC-platform of via opleidingscheques.

Je kan de verschillende betaalmogelijkheden niet combineren.

Hoe kan ik me inschrijven voor een studierichting?

Inschrijven voor een studierichting doe je via het EC-platform.

Om toegang tot het EC-platform te krijgen, moet je eerst naar een infosessie komen. Daar ontvang je een login en paswoord.

Je registratie in het platform blijft twee jaar geldig. Dit betekent dat je tot twee jaar na de registratie van je eID bij het begin van de infosessie de tijd hebt om in te schrijven voor een studierichting.

Voorbeeld:

Als je op 18 februari 2014 bij het begin van een infosessie geregistreerd wordt, heb je tot 18 februari 2016 tijd om in te schrijven en te betalen voor een studierichting. Schrijf je je binnen die periode niet in voor een studierichting, dan moet je je opnieuw laten registreren en een infosessie volgen.

Kan ik van studierichting veranderen?

Ja. Dit is mogelijk, maar dan vervallen de voorgaande inschrijving en de geplande examens. Er kunnen vrijstellingen toegestaan worden voor reeds behaalde resultaten.

Je gaat op het EC-platform naar inschrijven studierichting, selecteert een nieuwe studierichting en betaalt het inschrijvingsgeld.

Bij wijziging van studierichting, blijven het aantal examenbeurten per vak behouden. Als je bijvoorbeeld nog één beurt hebt voor het examen aardrijkskunde, dan blijft dit in de nieuwe studierichting ook zo.

Kan ik voor meerdere studierichtingen tegelijk inschrijven?

Neen. Dit is niet mogelijk in dezelfde graad. Per graad kan de kandidaat zich inschrijven voor één studierichting op hetzelfde moment.

Tegelijkertijd inschrijven voor een studierichting van de 2e graad en de 3e graad kan wel.

Moet ik geslaagd zijn voor de 2e graad om de examens van de 3e graad af te leggen?

Neen. Je mag je onmiddellijk inschrijven voor de examens van de 3e graad. Ook de keuze van de studierichting is niet afhankelijk van je eerdere schoolloopbaan.

Tot wanneer kan ik mijn schoolleerplan of uitdovende studierichting afwerken?

Enkel kandidaten die ten laatste in de tweede zittijd van 2010 ingeschreven waren met een schoolleerplan (= het programma dat van een school naar keuze wordt gevolgd) of een uitdovende studierichting (= studierichting die niet meer in het huidige aanbod van de Examencommissie zit) kunnen hun diploma in deze studierichting nog behalen.

Je moet ten laatste op 31 oktober 2014 het diploma behalen in deze studierichting. Na deze datum moet je binnen het aanbod van de Examencommissie een nieuwe studierichting kiezen.

naar boven

© AHOVOKS | Sitemap | Medewerkers | Vacatures | Contact

Laatst gewijzigd op: 06/06/2016